Adem- & Ontspanningstherapie (AOT) Methode Van Dixhoorn

dominique2.jpg

In individuele sessies (60 min) wordt gewerkt met handgrepen (zachte manuele technieken) op een behandeltafel met kleding aan en met instructies (huiswerk) voor thuis, door iedereen uitvoerbaar en gemakkelijk in te passen in het dagelijks leven.

Het skelet wordt licht in beweging gebracht op een in- of een uitademing op een manier die het lichaam op een onbewust niveau helpt de natuurlijke adembeweging terug te vinden. Centraal staat hierin de kwaliteit van de beweging van het middenrif, de basis voor de gezonde adembeweging, in relatie tot het zenuwstelsel. Wanneer het lichaam voldoende in staat is om de informatie aan te nemen, gaat het vanzelf over tot het integreren van de ‘nieuwe’ natuurlijkere beweging en worden het ademen en de lichaamsbeweging functioneler; de hartslag en het zenuwstelsel komen tot rust; er ontstaat een diepe ontspanning.

Er wordt toegewerkt naar een situatie waarin de cliënt zelf in staat is, een diep niveau van ontspanning en de natuurlijke adembeweging terug te vinden. Het is daarom een therapie en een training tegelijk.

AOT werd oorspronkelijk ontwikkeld voor hartrevalidatie patiënten, maar bleek al snel zeer breed inzetbaar. In zijn boek ‘Ontspanningsinstructies’ beschrijft dr. van Dixhoorn de verschillende processen die op gang gebracht worden, om te komen tot een betere zelfregulatie, waardoor dingen vanzelf gemakkelijker en functioneler gaan.

Met AOT kan worden onderzocht of de klachten een relatie hebben met spanning en in hoeverre, of dat de klachten geen relatie hebben met spanning en een andere behandelwijze vragen. Dit kan vooral bij ‘vage klachten’ relevant zijn. Het is heel goed mogelijk onbewuste disfunctionele spanningspatronen te wijzigen in het ademen en in het lichaam, zelfs als deze lange tijd bestaan.

In de meeste gevallen zijn 3-4 sessies genoeg om spanningsklachten zoals hyperventilatie, druk op de borst, niet voldoende diep kunnen doorademen, gevoel van spanning, paniek aanvallen, slecht slapen, spanningshoofdpijn, spanning nek/schouders, etc, afdoende te behandelen. Bij overspannenheid/burnout werkt een traject zeer effectief van behandeling met AOT in combinatie met psychologische ondersteuning als basis.

AOT kan ook waardevol zijn bij professioneel ademgebruik, een spiritueel coaching-traject of gronding bij hoog-sensitiviteit/hoog-begaafdheid. 

Behandelingen vinden plaats in Heerlen en Utrecht, voor adresgegevens zie de contactpagina. 

De meeste zorgverzekeraars vergoeden AOT. Voor uitgebreide informatie over AOT klik hier