Spanning is behandelbaar!

“In the final analysis, this path is one of embodiment on the one hand and surrender on the other”

uit: ‘Kabalistic Healing’ van Jason Shulman

Hoeveel vertrouwen hebben we in het Westen in training van onze eigen vermogen om spanning, energie, gemoedstoestand, bewustzijn, te kunnen beïnvloeden en weten we nog hoe?

Spanningsklachten (zoals hyperventilatieklachten, paniekaanvallen, niet goed kunnen doorademen, slapeloosheid, hoofdpijn, nek-schouderklachten, allergieën, eczeem, druk op de borst, benauwdheid, opgejaagd gevoel/onrust, e.a. vage klachten) kunnen aanvoelen als oncontroleerbaar en de aandacht sterk afleiden van wat er nodig is. Pillen zijn geen (blijvende) oplossing of juiste ‘behandeling’ bij spanningsklachten. We hoeven niet per definitie afhankelijk te zijn van medicijnen of andere ‘hulpmiddelen’ wanneer de klachten veroorzaakt worden door een te hoge basisspanning.

Een te hoge basisspanning sluipt er ongemerkt in de loop van jaren in. Je raakt eraan gewend en ontdekt het vaak pas als er klachten ontstaan. Je voelt dat het blijkbaar (al) anders kan, als door oefening/behandeling via het lichaam en de ademhaling, dingen veranderen. Deze vorm van disfunctionele spanning kun je leren afbouwen tot een niveau van ontspanning waarop het evenwicht herstelt. Je kunt leren een gezonde spanningsboog te hebben, die bij je past. Ook als stressoren nog ‘aan de hand’ zijn, functioneel lijken, is het mogelijk om door training te komen tot het vinden van diepe rust en ontspanning, een betere zelfzorg, terwijl de ‘problemen’ nog niet opgelost of voorbij zijn, de uiterlijke omstandigheden niet veranderd zijn.

Van stressvolle gebeurtenissen blijft niemand geschoond; het leven is spanning. Je kunt leren beter voorbereid te zijn op en beter te herstellen van zo’n piekmoment. Als je een beroep uitoefent waarin het erbij hoort dat er stressvolle piekmomenten zijn, is het nog belangrijker om te leren hoe je volledig kunt herstellen, anders hou je het niet lang vol. 

Het heeft zin om bij luchtwegproblemen zoals astma en andere eventueel blijvende aandoeningen van de luchtwegen, de adembeweging te optimaliseren en de spanning te minimaliseren. Dit geldt ook bij ‘spanningsklachten’ in een verder gevorderd stadium, met negatieve effecten op schildklieren of bijnieren, bloeddruk, depressie, hartritmestoornissen, problemen met maag en darmen, lever, slijmbeursontstekingen, etc, waarin de relatie met spanning en leefstijl gewoon niet meer gezien wordt. Het is wijs om in bepaalde gevallen medicatie te gebruiken, maar tevens te werken (beter laat dan nooit), voor zover mogelijk, aan het opheffen van de verstoringen in het evenwicht op een dieperliggend niveau en de voedingsbodem voor de klachten weg te nemen. 

Praktijkvoorbeelden van een te hoge basisspanning:

Ik heb iemand gekend die een hoge bloeddruk had en daarvoor medicijnen gebruikte. Het was duidelijk dat de klachten jaren daarvoor ontstaan waren tijdens een stressvolle studieperiode. Hij checkte de hele dag de bloeddrukmeter op zijn horloge en mocht zich niet ‘opwinden’, hij hield zich emotioneel op de vlakte, kon geen seks hebben en lag zoveel mogelijk op de bank. 

Toen ik hem vroeg waarom hij niet oefent naar het afbouwen van de spanningspatronen, waardoor het hele systeem op een ander spanningsniveau gaat functioneren, zei hij dat z’n medicijnen nauwelijks bijwerkingen hebben, dus dat hij niet zou weten waarom.

Een andere hoog ontwikkelde persoon, was regelmatig depressief en ook hij dook zodra hij thuis kwam van zijn werk op de bank. Hoog sensitief, intelligent en braaf als hij was, was hij als kind al gespannen en is bij hem ook uiteindelijk zijn zenuwstelsel op tilt geslagen tijdens zijn universitaire studie. Hij dronk overdag dag alleen 2 kopjes koffie, verder niks, ’s avonds een beetje alcohol en had geen enkele lichaamsbeweging, eten deed hij 100% buiten de deur, zijn hoofdactiviteit was naast zich met tegenzin naar z’n werk slepen, thuis op de bank liggen en iets doen met een beeldscherm. Als je er thee en gezond eten in stopte en aanzette tot bewegen in de buitenlucht/-licht, klaarde hij enorm op en bleek de depressie als sneeuw voor de zon te verdwijnen. Toch geloofde hij er niet in dat zijn toestand te beïnvloeden was.   

Patronen veranderen doe je door dingen wezenlijk anders aan te pakken dan je voorheen deed, wezenlijk anders dan je heel erg neigt te doen en waarvan je zeker weet dat je het niet anders kunt. Door nieuwe ervaringen kunnen we mogelijkheden zien en voelen waarvan we het bestaan niet eens vermoedden, mogelijkheden die leiden naar meer innerlijke vrijheid en waarachtiger leven.

Mijn advies is: neem om te beginnen een goede coach/therapeut/psycholoog en werk aan je blinde vlekken, voorkom zelfondermijning, leer vanuit compassie je persoonlijke thema’s herkennen en je leven ‘lezen’, kortom leer jezelf kennen. Train daarnaast in het corrigeren van je ademhaling en in spanning afbouwen; werk er naar toe om meer vanuit een totaliteit en fijnere afstemming, je eigen frequentie, in het leven te staan. Daarin meenemen: gezonde voeding, lichaamsbeweging en eventueel natuurgeneeswijzen. Met een beetje geluk ontdek je dit voordat de huisarts je naast slaapmedicatie, antidepressiva voorschrijft.

Vooral hoog-gevoelige mensen zullen er niet aan ontkomen dit te mogen gaan leren wat we nooit leerden op school: hoe om te gaan met onszelf, met onze energie te landen in deze wereld?!