AOT bij reumatische klachten

Na een stressvolle periode kreeg ik het advies om op zoek te gaan naar een manier om te leren ontspannen. Omdat sporten i.v.m. reumatische klachten niet de beste oplossing was ben ik op zoek gegaan naar yoga. Ik zocht op op yoga in Limburg en kwam zodoende op de site van Yoga-kring Limburg. De informatie was voor mij voldoende om eens contact op te nemen.

Ik heb met Manon Mommers gebeld. Zij klonk direct vertrouwd. Zij heeft me uitgelegd dat AOT iets zou zijn waarmee ik goed geholpen kon worden. Naar aanleiding van de telefonische uitleg heb ik een eerste afspraak gemaakt.

Mijn eerste AOT sessie vond plaats in de zomer van 2010. Na een aantal vragen over mijn klachten en een uitleg over AOT en hoe het werkt hebben we een eerste oefening gedaan. Na de oefening was ik een flink stuk rustiger. Er was een stuk spanning weg. Zelf vond ik dit al een maximale ontspanning. Mijn ademhaling was 16 keer per minuut. Volgens Manon was dit erg hoog en kon ik met oefenen op na een tijdje op ongeveer 6 keer per minuut komen. Dit geloofde ik haar in eerste instantie niet. Echter na een aantal sessies en thuis oefenen merkte ik dat ik 4 keer per minuut haalde zonder dat ik hier bewust aandacht aan besteede. Mijn gevoel van ontspanning was super.

Ik ben thuis blijven oefenen, niet omdat dit moet maar omdat ik dit fijn vind om te doen. Regelmatig volg ik ook nog individuele AOT. In deze sessies gaat Manon met zachte handgrepen en/of bewegingen mee met de adenhalingen. Hierdoor wordt er meer ruimte gemaakt voor de ademhaling en gaat er een stukje spanning weg.

Mijn eerste oefening was hoofdrollen. Hierbij rol je je hoofd langzaam (sloom) van links naar rechts en weer terug. Deze oefening heeft mij zoveel rust en ontspanning gebracht dat ik ze nu nog steeds gebruik.

Voor mij geld dat als een AOT sessie volg bij Manon ik op een rustige manier in een vertrouwde omgeving spanning afbouw. Soms stopt zelfs het denken. Hiervoor hoef ik geen moeite te doen dit gaat nl. “vanzelf”.

Naast AOT volg ik ook yoga lessen in groepsverband. We doen oefeningen waarbij ademhaling ook regelmatig aan bod komt. De yoga houdingen/oefeningen zijn ook met mijn reumatische klachten  goed uit te voeren. Aan het einde van iedere yoga les is er tijd voor eindontspanning. Hierbij kan ik echt “onder zeil”gaan. Met de rust die ik dan ervaar kan ik dagen vooruit.

AOT en yoga brengen mij rust en ontspanning welke ik echt niet meer wil missen.

In de afgelopen jaren heb ik Manon leren kennen als zeer kundig en als iemand die mij met raad en daad heeft geholpen. Manon is serieus met haar vak bezig maar vergeet nooit een vrolijke noot.

Peter

Manon Mommers
Yogalessen bij Manon

Sinds een half jaar volg ik wekelijks yogalessen bij Manon. De lessen zijn ánders én iedere keer anders. Soms ben ik verbaasd over wat we nu weer gaan doen. De uitleg en uitnodigende manier van lesgeven zorgen er echter voor dat ik altijd mee doe. De verwondering over het effect op zowel de korte als de langere termijn is er wekelijks; ik voel adem waar ik 'm niet eerder gevoeld heb en de ruimte die dat geeft maakt dat ik mezelf steeds meer ontdek. Ook de stroming van energie door mijn lichaam is soms overweldigend. De steeds terugkerende vragen over welk effect een asana, oefening of ademhaling heeft (en dan wordt "goed"of "lekker" als antwoord op de vraag "hoe voelt het?" of "wat is het verschil?" echt uitgediept) helpen mij enorm bij mijn bewustwording en het subtiel leren kennen van mijn lichaam. Soms vind ik zélf woorden voor mijn ervaring en soms hoor ik een ander verwoorden wat ik nét zo ervaar. De lessen zijn doorspekt met behulpzame beeldspraak en humor en dat maakt het voor mij énorm helder. Het helpt mij om met mijn hoofd te begrijpen wat er met of in mijn lichaam gebeurd. Soms voel ik me emotioneel of bevrijd of ervaar ik een totaal andere staat van "zijn" en meestal voel ik me na een les heel stevig en stil en enorm mezelf. In mijn dagelijks handelen merk ik dat ik meer intuïtief ga handelen, meer vertrouwen heb , minder strijd heb en minder bezig ben met oplossen van allerlei problemen. Mooi is de verbinding tussen wat er in de les gebeurd en hoe ik handel in het dagelijks leven. Het woord "vrijheid" komt ook in me op en alles samenvattend waardeer ik het respect, de nuchterheid, de openheid en de kwetsbaarheid die Manon laat zien in een badje van warme en oprechte hartelijkheid met een vleugje humor!

Svenja

Manon Mommers