Zangers

Vlak voor kerst 2017 stapten we met de band in het vliegtuig naar Tallinn (Estland) voor een korte maar intensieve tour; in een dikke week tijd zouden we 9 concerten gaan geven in de Baltische staten, Oekraïne en Moldavië. Een strak dichtgetimmerd logistiek plan ging ervoor zorgen dat wij - meestal ten koste van onze nachtrust - per vliegtuig, touringcar en nachttrein zouden arriveren op al onze bestemmingen. Voor mij als zangeres bij deze band, die vrijwel constant op tour is - we waren amper 2 dagen thuis sinds de vorige tour -, geen ongewone business.

Eenmaal onderweg kwam er snel een kink in de kabel, we misten onze aansluitende vlucht. Via een omweg arriveerden we, na 17 uur reizen, 3 kwartier voor aanvang van het concert toch nog in het theater in Tallinn, waar in allerijl alles in gereedheid werd gebracht. Geen tijd om te rusten en eten, geen tijd om in te spelen of op te warmen en voor mij als zangeres ook amper tijd om mijn vermoeid ogende uiterlijk om te toveren in iets podiumwaardigs. Ik heb die avond diep moeten graven in mijn energievoorraad, maar het concert werd een succes. Hierna volgden gelukkig drie relatief rustige dagen, waarna we koers zetten richting Oekraïne. Onze eerste stop daar betrof een dubbelconcert in Kiev.

“Of ik even terug het podium op kon lopen, om onze bandleider te vragen géén pauze te nemen”; aldus de zakelijk manager van onze band vanuit de coulissen, tegen mij. Het theater, aan het Onafhankelijkheidsplein in hartje Kiev, werd tijdens ons concert bestormd door 400 politiek activisten, die inmiddels al tot in de lobby doorgedrongen waren. Het publiek mocht onder geen beding de theaterzaal verlaten. Om geen paniek te veroorzaken moesten wij gewoon verder gaan met het concert. Honderd agenten van een speciale eenheid van de Oekraïense politie gingen de activisten buiten te lijf terwijl backstage bewapende undercover agenten verschenen; klaar om ons ieder moment te kunnen evacueren. Met knikkende knieën liep ik het podium op, alsof er niet één deur verderop de hel uitgebroken was, om zoals normaal mijn songs te zingen. Dat lukte wonderwel. Het is fascinerend waartoe je in staat kunt zijn, ook onder grote druk.

Goddank liep het met een sisser af, maar toen een uurtje later buiten het theater langzaam de rust terugkeerde begon de storm in mij te razen. De onderdrukte stress zocht een uitweg, mijn hele lichaam trilde diep van binnenuit en ik kon niet helder denken. Dat was echter niet zo’n geschikt moment daarvoor, want ons tweede concert ging al beginnen. Om de spanning te breken maakten we maar veel grapjes.

Twee dagen later waren we weer even terug in Kiev, vroeg in de ochtend arriveerden we daar per nachttrein vanuit Kharkiv. Tot onze verassing woedde er een sneeuwstorm en was er in de tussentijd al een dik pak sneeuw gevallen. Dat kwam niet zo best uit, omdat wij nog een flinke rit per touringcar af te leggen hadden richting Odessa, waar we die avond zouden optreden. Na een 12 uur durende zenuwslopende en levensgevaarlijke busrit arriveerden we wonder boven wonder een uurtje voor aanvang toch nog in het theater aldaar. Volledig uitgeput zetten wij natuurlijk toch ook hier weer ons beste beentje voor om er een mooi concert van te maken.

Een tour zoals deze is extreem, maar het is de realiteit waarmee ik moest omgaan. Op persoonlijk level en op professioneel level. Enorme pieken van stress, veroorzaakt door externe factoren, terwijl er desondanks toch gewoon “gepresteerd” moest worden. Sinds een jaar volg ik adem- en ontspanningstherapie. Buiten dat het voor mij als zangeres en zangdocent interessant is om meer te leren over adem is het vooralsnog vooral de ervaring op persoonlijk vlak die mij veel goeds brengt. Ik leer om dieper te ontspannen, om de schommelingen in mijn energie beter te herkennen, deze te accepteren en op tijd in te grijpen door middel van oefeningen. De oefeningen zijn simpel, maar hebben een groots effect. Tijdens een zware tour zoals hier beschreven helpen ze mij om beter in balans te blijven en eenmaal terug thuis om de ervaren spanning te verwerken. Als zangeres vorm ik mijn eigen instrument. Hoe beter ik leer omgaan met spanning versus ontspanning, hoe meer ik hiervan ook profiteer in mijn zang en op het podium.

De heerlijke vrijheid die ik stapje voor stapje verwerf in mijn adembeweging gaat tevens hand in hand met een persoonlijke ontwikkeling. De adem- en ontspanningstherapie heeft een positieve invloed op de manier waarop ik naar mijzelf kijk. Uitgeleerd ben ik hierin voor mijn gevoel dan ook nog lang niet.

Ellen Bliek - SINGER/VOCAL TEACHER Pop&Jazz

Vorige
Vorige

Vage klachten

Volgende
Volgende

Muziek