Burn-out

Twee jaar geleden ben ik in een zware burn-out terecht gekomen. Het lukte me niet meer om mijn werk te doen, maar de zomervakantie begon en ik dacht wel weer even snel de accu op te laden.
 Ik had in de eerst maanden totaal niet door hoezeer mijn reserves uitgeput waren. Ik dacht dat ik rustig aan deed en aan het ontspannen was, maar feitelijk ging ik nog steeds in een veel te hoge versnelling door. Gevolg was dat ik opnieuw helemaal onderuit ging en in een zware crisis terecht kwam. Ik sliep bijna niet meer, was fysiek en mentaal volledig uitgeput en werd overspoeld door de angst dat  ik hier nooit meer uit zou komen.
Na een korte interventie vanuit de GGZ kwam ik in behandeling bij Manon. Vanaf de eerste sessie heeft Manon me enorm geholpen om vertrouwen te krijgen in mijn herstel. Dat was ontzettend belangrijk voor me, want ik kon me niet voorstellen dat ik ooit weer enigszins normaal zou kunnen functioneren. Mijn lichaam voelde zo door en door ellendig en ik had allerlei verontrustende klachten
waar ik me veel zorgen om maakte. Ik had het nodig om keer op keer te horen dat het goed zou komen.

De behandeling van Manon activeert het parasympatische zenuwstelsel met als doel dat het lichaam zelf weer een gezonde balans terugvindt tussen spanning en ontspanning. Dat was in mijn geval niet in een paar sessies gefixt. Manon heeft me anderhalf jaar behandeld, eerst bijna wekelijks en daarna met steeds langere tussenpozen. Bij elke sessie gaf Manon me ook oefeningen die het effect van de behandeling versterken en die ik thuis kon doen. Ik maak daar nog steeds gebruik van, die oefeningen heb je eigenlijk voor de rest van je leven.  Ik merkte al vrij snel effecten. Ik ging steeds beter slapen, eerst nog met medicatie, maar inmiddels heb ik weer een gezond slaappatroon zonder pillen. Er kwamen langzaamaan steeds meer ‘goede’ dagen en ik ontwikkelde een beter gevoel voor spanning/ ontspanning in mijn lichaam. Ik begon het op te merken als ik onbewust en onnodig mijn schouders optrok, mijn kaken op elkaar klemde, mijn adem inhield enz. Dat grotere lichaamsbewustzijn zorgt ervoor dat ik nu veel sneller ontspanning opzoek.

Sessies bij Manon beginnen altijd met een gesprekje over hoe het gaat en wat er nodig is. Ik heb veel gehad aan die gesprekken vooraf en aan de talrijke adviezen op allerlei gebieden. Boektips, muziek die me goed zou kunnen doen, leefstijladviezen, supplementen, advies over aanvullende behandeling en noem maar op.  Ik probeerde alles uit en veel heeft me verder geholpen op de lange weg van herstellen. Ik ben inmiddels vele inzichten rijker en ben bezig met het laatste stukje naar volledig herstel.

Ik denk dat AOT is wat je nodig hebt als je overspannen/ burnout bent. Aan een psycholoog heb je in eerste instantie niet zo veel (later wel). Het lichaam heeft een grondige reset nodig. En om te voorkomen dat je ooit nog zo ver over je grenzen gaat,  is ook veel zelfreflectie en bewustwording nodig. Met beide heeft Manon me echt fantastisch geholpen. En altijd ook met veel humor 😊
Ben haar heel dankbaar!

Marja

Volgende
Volgende

Hoofdpijn/Hernia